Uskršnje finale na Serbia open-u, između Novaka Đokovića i Andreja Rubljova, pripalo je osmom teniseru sveta 2:6, 7:6, 0:6. Uprkos neverovatnoj podršci sa tribina, od oko 8.500 ljubitelja tenisa, svetski broj jedan nije uspeo da u bogatu kolekciju trofeja doda i ovaj sa Serbia open-a 2022.

Ostao je žal kod Đokovića zbog izgubljenog finala, ali ono što može da raduje pred nastavak sezone na šljaci da polako diže formu. U svakom slučaju, prvi i osmi teniser sveta publici su priuštili, na najveći pravoslavni praznik, spektakl za pamćenje, a trofeji će sigurno tokom godine puniti prazna mesta u Novakovim vitrinama.

„Šteta je što sam u trećem setu ostao bez energije i nisam uspeo da pružim veću borbu. Ipak, gledam pozitivno na ovo finale. Čestitam Andreju na tituli. Iza njega je dobra nedelja , i zasluženo je u vrhu svetskog tenisa, jedan je od najboljih grača na svetu s razlogom. Ono što imam da kažem posle svega, jeste da sam umoran. Mogao sam i u prvom kolu da ispadnem. Iza mene su tri teška meča u tri seta i to će mi pomoći u nastavku sezone. Makar mi je ovo loše osećanje stiglo u četvrtom meču, a ne u prvom kao u Monte Karlu. Pariz je cilj i nadam se da ću biti spreman." – rekao je Novak Đoković.

Istakao je Đoković da se nije baš najbolje osećao na terenu, međutim nije želeo da otkrije konkretan razlog. Imao je i želju da pruži više beogradskoj publici, ali jednostavno nije uspeo u trećem setu.

„Nikada mi se nije dešavalo ovako nešto, možda na početku karijere. Zato mislim da je povezano sa nekom bolešću. Izgleda da je vreme potrebno za oporavak duže od onog što sam očekivao. Nisam se osećao loše do drugog seta. Bio sam srećan da dobijem taj-brejk. Izašao sam posle medicinskog tajm-auta i mislio sam da sam spreman za treći set. Ipak, imao sam goriva samo za dva, tri gema. Znam da to nije prijatno za ljude na tribinama. Žao mi je zbog toga što su ljudi videlji u trećem setu, ali nije bilo moguće bolje.“

Na finalu sa Rubljovom, bio je i kompletan stručni štab, koji je sa Novakom Đokovićem tokom godina saradnje ostvario brojne uspehe i upisao se u istoriju svetskog tenisa.

„Marjan je mnogo putovao sa mnom i tokom karijere. Umorio se do svega. Zajednički smo odlučili tako da smo se sporazumno rastali, samo što to tada pre godinu dana nismo ozvaničili. Zato smo sada sve ovo organizovali na truniru. Mnogo toga smo uradili zajedno. Želeo sam to na neki način da obeležim, a ovo je bila idealna prilika.“

Deo stručnog štaba nije više ni dugogodišnji fizioterapeut najboljeg srpskog tenisera Miljan Amanović.

„Što se tiče Miljana i on je mnogo putovao sa mnom, a tu su i troje dece. Sa druge strane u centru planiramo velike stvari, odnosno da on preraste u tenisku akademiju. Da bi se napravila velika stvar, potreban vam je čovak od poverenja i drago mi je što je Miljan Amanović prihvatio da nosi ovu priču. Biće sve to dobro za razvoj tenisa. Ostatak stručnog štaba neću menjati, svi ostaju na okupu.“ – zaključio je Đoković.