Na krilima fenomenalne beogradske publike, gde se za subotnje polufinale tražila ulaznica više, Novak Đoković se posle pobede protiv Rusa Karena Kačanova 4:6, 6:1, 6:2 i dva časa igre plasirao u uskršnje finale. Nije dobro otvorio meč svetski broj jedan, ali kada je bilo najpotrebnije, dobio je podršku oko 8.500 ljubitelja tenisa na centralnom terenu i preokrenuo meč u svoju korist.

Opet je Đoković bio onaj „stari“, mudar i strpljiv prilikom građenja poena. Sigurnom igrom zakazao je finale na najveći srpski praznik Uskrs i obradovao publiku koja je još pre nekoliko dana kupila ulaznice za poslednji meč sa Serbia open-u.

„Nisam počeo meč. Izgleda da je već postala rutina da izgubim prvi set, tako je bilo u sva tri meča. Nešto ću morati da promenim pred meč za finale, da krenemo bolje. Iskreno ne bih se žalio da izgubim prvi set, a onda i da dobijem meč. Odigrao sam verovatno moj najbolji tenis ove nedelje u drugom i trećem setu. Raduje me to pred najvažniji meč, pred finale." – videlo se na licu Novaka Đokovića zadovoljstvo posle duela sa Kačanovim.

Dok je Đoković još uvek bio na „brifingu“ sa novinarima, Rubljov je završio meč sa Italijanom Fonjinijem i zakazao uskršnji duel na centralnom terenu TC “Novak“. „Sa Rubljovom sam igrao samo jednom u Torinu na završnom Mastersu, ali tada su uslovi bili drugačiji, nadmorska visina, druga podloga. Nikada nismo igrali na šljaci, ovo će biti prvi put. Kada dođete do finala, onda se trudite da dajete maksimum sve ono što je ostalo u rezervoaru . Sve za titulu. U svakom slučaju Rubljov je dobar igrač, ima kontinuitet u Top 10 na svetu, traži da diktira tempo, da bude taj koji će kontrolisati tok meča. Ima prodoran forhend. Poradićemo još na taktici. Znam šta mi je činiti, pričao sam sa Goranom već o tome. Nadam se boljem
početku meča nego što je to bio slučaj sa prethodna tri, pa neka bolji pobedi.“

Objasnio je Đoković da još uvek traži pravu formu, ali da se oseća mnogo bolje nago na početku turnira. Da je i igra daleko, jasno je bilo u drugom i trećem setu.

‚‚Mislim da je u završnim fazama turnira dosta presudno, pored te fizičke svežine, i ona da možeš da osećaš udarac, to važi za svakog. Presuđujući faktor je onda taj mentalni aspekt, koliko dugo možeš da držiš koncentraciju, da ne padneš, ne smeš da dozvoliš previše oscilacija.
Prija mi kada imam čvrstinu, nekako mi je prirodnije da prolazim kroz igru, više pritiskam, ali to su sad već neke finese o nadmudrivanju sa rivalom. Bitno je održati tu smirenost, fokusiranost, jer igrači iz vrha osete taj momentum i lako to koriste.“

Malo mečeva je tokom ove sezone odigrao Novak Đoković, ali kako je istakao nije mu baš bio ni cilj da se previše zadržava na terenu.

„Nije mi bio primarni plan da igram tri seta, već dva ali su okolnosti bile takve. Moraš da se adaptiraš i na date situacije, da obezbediš najbolji mogući ishod za sebe. Uzimajući u obzir manjak mečeva ove godine, možda je i dobro što sam igrao tri seta ovde, delujem sigurnije, samouverenije, napredujem, radujem se izazovu protiv igrača iz Top 10. Hvala Rubljovu, ali i Kačanovu što su došli u Beograd. Ipak, je ovo turnir iz serije 250, a imao je jače turnire, uvek je igrao u Barseloni, a to je turnir iz serije 500. Koliko god da želim da osvojim ovaj turnir, stalo mi
je i da on živi. Zadovoljan sam sa svim što se dešava, napredak je veliki u samoj organizaciji, broju i kalibru igrača. Fenomenalno je ove godine, divan prizor, jedinstvena prilika da se pošalje sjajna slika iz Beograda i Srbije – ipak 100 televizija prenose mečeve odavde. Ujedno, očekuje nas fešta za publiku i prilika da se kruniše najbolji.“ – istakao je Đoković.