Novak Đoković je rekao da nije opsednut ni sa čim u životu, pa tako ni teniskim rekordima, što je bila izjava njegovog velikog protivnika Rafaela Nadala.

„To što on želi, način na koji razmišlja i kako sve to vidi, to je njegova stvar. Ne mogu da govorim u njegovo ime, ima puno pravo da iskaže i to kako vidi mene u odnosu na rekorde. Ja ne osećam da sam opsednut ni sa čim u životu, već osećam da imam strast, veliku želju i velike ciljeve. Idem ka tome i nemam problem da to verbalizujem. Nikad nisam imao problem da kažem da mi je cilj da oborim neki rekord. Verbalizujem svoje ciljeve otkad sam bio mlad teniser, ni tada se nisam ustručavao da ih saopštim – želeo sam da dođem do broja jedan i da osvajam grend slemove. Ti ciljevi naravno rastu, kada se ostvari jedan, javlja se drugi. Nastavljam da krčim svoj jedinstveni put ”.

Za španskog tenisera je naveo da je u pitanju teniser kojeg verovatno najviše poštuje

„On je moj najveći rival u životu. Za divljenje su njegova posvećenost sportu, sve što je ostvario, način na koji se ophodi prema treningu, u tom kontekstu imam samo reči hvale”.