Na Međunarodni dan sporta, 6. aprila održana je panel diskusija na kojoj je predstavljen program “Putem šampiona” koji realizuje Novak Đoković Fondacija. Đorđe Đoković, direktor turnira Serbia Open 2021, Ana Jovanović, autor programa ispred Novak Đoković Fondacije, prof. dr Miljan Grbović, kondicioni trener olimpijskih, svetskih i evropskih šampiona u ekipnim sportovima i Dejan Savić, selektor i direktor svih vaterpolo timova Srbije govorili su o ulozi roditelja i važnosti podrške dece u sportu. Za svaki servirani as na predstojećem turniru, Serbia Open doniraće sredstva za ovaj program Novak Đoković Fondacije.

Đorđe Đoković, direktor turnira Serbia Open 2021. istakao je koliko je podrška roditelja važna u svakom delu života sportiste, studenta, poslovnog čoveka, kao i da sport daje kvalitetniji, bolji i zdraviji put kroz život. „Želja nam je da svaki turnir ima humanitarni karakter i drago nam je što možemo da podržimo programe koji na posredan ili neposredan način imaju za krajnji cilj razvoj dece. Pripremamo aktivacije koje ćemo probati da sprovedemo i na turniru Serbia Open, kao i na turniru za dame koji će biti organizovan u maju“, rekao je Đorđe Đoković, direktor turnira Serbia Open 2021.

Novak Đoković Fondacija prepoznata je po humanitarnim aktivnostima koje realizuje – pored izgradnje vrtića, ulaže u različite programe ranog razvoja. Jedan od ključnih aspekata njenog rada jeste i podrška roditelja, a cilj programa „Putem šampiona“ je upravo da edukuje i osnaži roditelje budućih sportista.  Ana Jovanović, autor programa „Putem šampiona“ ispred Novak Đoković Fondacije istakla je da sport treba da bude nerazdvojni deo igre deteta tokom ranog razvoja, kao i da igra ne isključuje vrhunske rezultate, nego ih stimuliše. „Važno je da napravimo balans i da se podstakne priča o tome koliko je značajno uskladiti obrazovanje i bavljenje sportom kod dece. Putem našeg programa, želimo i da preispitamo pojam šampiona. Nisu šampioni samo oni koji postižu vrhunske rezultate, već oni koji svakog dana daju svoj maksimum“, rekla je Ana Jovanović.

Veliki stručnjak i kondicioni trener olimpijskih, svetskih i evropskih šampiona u ekipnim sportovima, prof. dr Miljan Grbović ovom prilikom je istakao važnost saradnje trenera i roditelja kao i da sam rezultat nije na prvom mestu, nego bavljenje sportom kao bitna stavka u razvoju.

Prema rečima Dejana Savića, selektora i direktora najtrofejnije reprezentacije u istoriji Srbije, uloga roditelja i trenera podjednako je važna. On je istakao da na prvo mesto treba da bude stav ‘U zdravom telu zdrav duh’ i pozvao roditelje, da ’kažnjavaju’ svoju decu tako što će ih terati napolje da se igraju.

Zahvaljujući programu “Putem šampiona”, u Srbiji će po prvi put, uz podršku najeminentnijih stručnjaka, biti organizovane edukacije za roditelje koje imaju za cilj da ih podrže u praćenju prvih sportskih koraka i uspeha svojih mališana. Serbia Open 2021 podržava svaki vid osnaživanja malih sportista i njihovih porodica.